Kategorier
Blog

Rengøring og vedligeholdelse af linoleumsgulv

Fordele ved et linoleumsgulv

Et linoleumsgulv er nemt at holde rent. Det har også den store fordel, at hvis der kommer ridser i det, vil linoleumsgulvet selv reparere det. Der kan dog være tilfælde hvor en ridse er så dyb og bred at et linoleumsgulv, at det ikke forsvinder igen. Dette er dog heldigvis en sjældenhed. 

For at mindske chancen for at der kommer ridser fra småsten, er det en rigtig god ide at have måtter ved indgange udefra. Det gør også der kommer mindre skidt på gulvet og dermed kan rengøringen lægge deres fokus og kræfter andre steder.

Derfor er det vigtig at vedligeholde dit linoleumsgulv gulv

Et linoleumsgulv er slidstærkt og kan holde til rigtig meget, men der nogle vigtige betingelser for at dit linoleumsgulv fortsætter med at holde sig pænt. Et linoleumsgulv skal rengøres korrekt og jævnligt have plejemiddel. Det også vigtig at der ikke bruges for meget rengøringsmiddel til et linoleumsgulv, da dette kan give en mat eller fedtet overflade. Det ses typisk også ved der kommer streger på gulvet.

Hvornår skal et linoleumsgulv have plejemiddel?

Det er vigtigt når man vasker et linoleumsgulv ikke at bruge for meget vand, da dette er med til at udtørrer gulvet.  Linoleumsgulvet har også brug for at få et plejemiddel en gang imellem. Det er ikke noget man kan sætte et fast tidsinterval på, men noget man er nød vurder ved at kigge på linoleumsgulvet. Når gulvet begynder at se tørt og mat ud, er det tid til give en gang plejemiddel til dit linoleumsgulv.

Hvad gør et plejemiddel ved for dit linoleumsgulv?

Plejemiddel til et linoleumsgulv har den fordel at det ikke bare plejer selve linoleumsgulvet, men også ligger en beskyttende hinde på linoleumsgulvet. Den beskyttende hinde kan bestå af voks, kokosolie eller sæbe. Det er dog også her du kan risikere at der kommer for mange lag, og dermed får linoleumsgulvet til se fedtet ud.  

Hvis dit linoleumsgulv blevet fedtet at se på

Så kan det normalvis vaskes væk igen. Der lidt forskellige muligheder indenfor rengøringsmidler til fjerne laget med, men er det meget slemt skal der bruges et grundrengøringsmiddel. Helt basal drejer det sig om at få fjernet det fedtlag, der ligger ovenpå linoleummet.

Det kan være en stor fordel at bruge en gulvvasker eller skuremaskine, især hvis det er en meget tykt lag der ligger på linoleummet.  

Hvad gør du hvis dit gulv er blevet gråt og kedeligt at se på?

Hvis et linoleumsgulv er blevet kedeligt og gråt skyldes det kalksæbe. Det kan fjernes med noget kalkfjerner, med en opløsning på 5-10%. Når linoleummet er vasket med denne blanding, skal det mindst to gange derefter vaskes over med rent vand. Det skal gøres for oprette pH-værdien i linoleummet. Når det er blevet vasket med helt rent vand, skal det efterfølgende have en gang med et plejemiddel til linoleum.

Værk opmærksom på at der altid skal laves en lille prøve et sted som ikke synligt. Her tjekker man at gulvet faktisk kan tåle behandlingen. Ser gulvet fint pænt ud herefter kan man behandle hele gulvet.   

Hvis det ser tørt ud

Hvis et linoleumsgulv i lang tid ikke har fået et plejemiddel, vil det normalvis komme til se tørt ud. Er det tilfældet skal gulvet først renses op med en grundrens for sikre, at man får fjernet det skidt og snavs, der er trukket ned i porrerne på gulvet.

Når du har gjort det, skal linoleumsgulvet have en gang plejemiddel med dobbelt dosering, uden voks. Når det er gjort, vaskes gulvet igen over med lunket vand. Det gøres for at sikre sæben er jævnt fordelt udover hele linoleumsgulvet og ikke har ophobet sig enkelte steder.  

Skal vi hjælpe med dit linoleumsgulvet?

Hos Merkur Service passe og plejer vi dit linoleumsgulvet i forbindelse med vores erhvervsrengøring. Vi tilbyder erhvervsgøring i både København og resten af Sjælland