Kategorier
Blog

Bliv klogere på oliering af trægulv

Har du et gulv der kræver oliering? Kender du til mulighederne når du har et olieret gulv? Vidste du at der findes både en ikke hærdende og hærdende træolie og at du kan bruge begge på et trægulv? Vidste du at du ved oliering af et trægulv kan gøre det både mere blank og mere mat? Vil du også blive lidt klogere på hvordan et olieret trægulv bør behandles ved rengøring, så læs med her.

Formålet med oliebehandling af trægulve

En oliebehandling af trægulv har til formål at mætte træets porrer. Samtidig giver det den fordel at der bliver lagt et lag tyndt olie ovenpå træet, som dermed er med til at vedligeholde træet over en periode. Man foretager simpelthen en imprægnering af træets overflade, så der kommer en form for usynlig overfladefilm på trægulvet. Med denne imprægnering af trægulvets overflade sikrer man det imod slid, udtørring, og imod nedtræning af skidt, vand eller andre væsker der måtte komme i kontakt med det olierede trægulv.

De visuelle muligheder med et oliebehandlet trægulv

Når et trægulv er velplejet og olieret rigtigt, vil du visuelt opleve at trægulvets årer og strukturer er fremhævet sammen med træets klare farver.
En af mulighederne man har når skal have olieret et trægulv er, at man får muligheden for at vælge om man ønsker at gøre gulvet mere mat eller at gøre det mere blankt.
Hvis man ønsker en meget blank overflade af det olieret gulv, kan man udover at vælge en blank gulvolie, også bruge en maskine til at pudse det op og dermed opnå endnu større glans. Man vil også med en mat gulv kunne bruge en maskine til at pudse dette op med. Dette er klart at anbefale, da det til hver en tid giver det bedste og flotteste resultat. Dette gælder for såvel et blankt som et mat gulv.

Klinker og skiffer kan også bruge oliering

Det er ikke kun trægulve om man bruger oliering til. Man bruger også oliering til skiffer og klinker der har en porøs overflade. Dette gøres for at mætte og dermed beskytte overfladen imod snavs og fedt, som bliver hindret i at trænge ned i belægningen på klinker eller skifferen. Formålet er altså nogenlunde det samme som med et olieret trægulv.

Skal det være en hærdende eller ikke hærdende gulvolie?

Det er forskel på om man bruger en hærdende eller ikke hærdende træolie. De har begge fordele og ulemper. En løsning kan måske virke som den billigste her og nu, men er det måske ikke på den lange bane. Bliv lidt klogere på hvad forskellene er ved at læse videre.

Fordelende ved en hærdende olie

Den hærdende olie danner et hårdt lag elastik film. Dette lag udfylder alle hulrummene der er i træs struktur, som giver øget beskyttelse imod slid og nedtræning af skidt og væsker. Dette giver træets overflade en beskyttelse, som kan vedligeholdes med universelle produkter.

Ulemper ved hærdende gulvolie

Når der skal ligges en ny hærdende gulvolie på kræver det, at den gamle gulvolie bliver fjernet først. Det betyder man er nødt til rense gulvet op, hvor man med den ikke hærdende olie, ikke først skal rense gulvet op, for at fjerne den gamle olie.
Man vil som hovedregel også være nød til at få slebet trægulvet på et tidspunkt for opnå et pænt gulv igen. Dette skyldes at der med tiden efter hver oliering af trægulvet vil opstå et lakagtigt lag. En slibning af et trægulv svarer til rigtige mange års slids, derfor er dette vigtig at have med i sine overvejelser, når man skal vælge imellem en hærdende og ikke hærdende gulvolie.

Fordele ved ikke hærdende olier

Opstår der ridser i overfladen på trægulvet er det nemt at polere væk med en poleringsmaskine.
Hvis trægulvet bliver vedligeholdt korrekt vil udgifterne for vedligeholdelsen løbende være faldende, da kun den mængde olie som trægulvet kan absorber, vil trænge ned. Derfor vil forbruget af olie til oliering af trægulvet hele tiden være faldende. Dette betyder også, at der skal bruges mindre arbejdstid på olieringen af trægulvet.

Ulemper ved ikke hærdende olier

En ikke hærdende olie har den ulempe at den ikke giver helt så stærk en beskyttelse imod væsker, slid og smuds, som den hærdende træolie gør.

Ting man skal opmærksom på når man skal have olieret et trægulv

Man bør som udgangspunkt bruge den samme type olie som er brugt til grundbehandlingen af trægulvet. Hvis man vælger at brugen en anden type gulvolie end den der har været brugt til grundbehandlingen, kan det betyde at garantien bortfalder og at trægulvets levetid bliver nedsat, selv om det bliver olieret.


Hvis man ikke selv ved hvad slags grundolie der har været brugt på trægulvet, vil ens leverandør eller arkitekt ofte kunne oplyse om dette.
Det er dog muligt at skifte olietype, hvis man ønsker det. Så det er ikke umuligt at gå fra en ikke hærdende olie til en hærdende olie og også omvendt. Her vil rådet dog være at få fat i din leverandør eller dit rengøringsfirma og få vejledning fra dem. Så du dermed ikke risikerer at garantien bortfalder eller det olieret trægulv bliver ødelagt.

Kan man reparere på et olieret trægulv?

Det er muligt at reparere på et olieret trægulv, hvis der er steder hvor der er mere slidtage end andre steder på gulvet. Man skal dog i denne forbindelse være opmærksom på, at der kan opstå en glans forskel mellem de behandlet og ikke behandlet områder på trægulvet når man vælger at reparere på et eller flere områder af et olieret trægulv.
Man vil typisk foretage denne form for reparation af et olieret trægulvs enkelte område, når et et eller flere at følgende tilfælde er tilstede

  • der er et slidt område hvor resten af gulvet ser fint ud og ikke har behov for ny gulvoliering
  • der er ridser i trægulvet
  • der er matte eller grålige områder på trægulvet.

Gode måder at passe på et olieret trægulv

Et olieret trægulv kan man skåne ved at sætte filtsko/filtdupper under stole- og bordben.
Befinder det olieret trægulv sig i et særlig trafikeret område, som eksempelvis en indgang, tilrådes det at der ligges en eller flere måtter ud. Måtter er med til fjerne snavs og fugt fra fodtøj. For at opnå en optimal effekt anbefales det, at der som minimum skal tage 3 skridt inden det olieret trægulve betrædes.

Daglig rengøring af olieret trægulv

Den daglige/ulige rengøring skal foregå med støvsugning eller tørmopning. Hvis man vælger at bruge tørmopning tilrådes det, at der ikke bruges microfibermopper, da disse har en let slibende effekt på trægulvet. Så der bør i stedet for gøres brug en tør-moppe system der ikke gør brug af microfiber. På et trægulv hvor der er brugt ikke hærdende træolie skal der altid bruges en trevlemoppe, der er tilført en mindre mængde træolie, der er vedligeholdende.

Ugentlig rengøring af et olieret trægulv

Man bør cirka en gang om ugen vaske et olieret trægulv. Man kan vaske det mere end en gang om ugen, men det anbefales ikke, da et trægulv i sagens natur ikke bryder sig om for meget vand. Derfor bør alt gulvvask af et olieret trægulv foregå med så lidt vand som det er muligt. Man kalder det i fagsprog for en fugtovertørring og dette skal tages meget bogstaveligt når man snakker om et olieret trægulv.
Er der tale om et meget beskidt område, kan man gøre brug af en kombinationsmaskine med valseformede børster.
Formålet med vaske gulvet er udelukkende at fjerne den snavs, der ikke bliver fjernet ved tørmopning.