Kategorier
Blog

Husker du at få luftet ud på arbejdspladsen?

Selv om det på nogle tider af året kan være en kold fornøjelse at få luftet ud på kontoret er det stadigvæk rigtig vigtigt at få gjort.

Det skyldes at en vigtig faktor for indeklimaet på kontoret er selve luften. Hvis ikke der bliver luftet nok ud på kontoret, bliver luftens kvalitet forringet. Så jo længere tid siden det er der er luftet ud, jo mere dårligt bliver kvaliteten af luften som påvirker alle der befinder sig i rummet.

Betydningen af dårlig luft

Hvis der indeklima som følge af dårlig luft kan det have de konsekvenser at nogen oplever hovedpine, koncentrationsbesvær eller ligefrem allergiske reaktioner. Samtidig vil det også have en sløvende effekt på grund af den forringet luftkvalitet på kontoret.

Nogle kontorer har allerede fået installeret mekanisk ventilation, som i tilstrækkelig grad sikre udskiftning af luften i lokalet. Dermed slipper man for skulle lufte ud via vinduerne.

Hvordan lufter man korrekt ud?

Først og fremmeste er det vigtig at lave gennemtræk, så der kommer luft rundt i hele kontoret.

Når temperaturen ikke er lavere udenfor, end indenfor, kan man i princippet lufte ud hele dagen. Det kan dog være en fordel i visse perioder at begrænset det. Her er det især når pollentallene er høje kan det godt betale sig at begrænse tiden vinduernes åbningstid. Som regel kan man fornemme når der er frisk luft på kontoret, hvornår efter man kan lukket vinderne. Man bør dog som tommelfingerregel minimum lufte ud minimum 10 minutter af gangen.

Udluftning når det er koldt

Når det er koldt er det bedst ikke at lufte for langt tid ud af gangen. I stedet for er det bedre at gøre det mange gange om dagen. Det typisk anbefalet indenfor fagfolk der kun beskæftiger sig med indeklima er, at man lufter ud 5 minutter af gangen. På den måde undgår man at alt inventar bliver nedkølet. Det betyder at kontoret man befinder sig, relativt hurtigt kan genopvarmes. Hvorimod hvis man vælger den længerevarende udluftning i den kolde periode, vil det tage længere tid at genopvarme kontoret. Husk altid at slukket for varmet når du lufter ud.

Få en udluftningspolitik

For at undgå et dårligt indeklima, anbefaler vi man laver en udluftningspolitik for sin arbejdsplads. På den måde får man opbygget gode fast vaner med udluftning, og er med til skabet et godt indeklima.

Man kan gøre det ved at aftale i de kolde perioder udlufter man fast hver anden time (8, 10. 12 osv.). Ved at have en fast udluftningspolitik sikre man alle kender til behovet og ved der bliver luftet ud på bestemte tidspunkter. Vi anbefaler man sikre sig at alle kender betydningen af der bliver luftet ud fra den pågældende politik. Det er til at sikre der ikke sidder noget og udviser empati imod udluftningen.